"Ζωγραφική" παιχνίδι ή πολύτιμο εργαλείο δημιουργικής εκπαίδευσης;

"Ζωγραφική" παιχνίδι ή πολύτιμο εργαλείο δημιουργικής εκπαίδευσης;

"Ζωγραφική" παιχνίδι ή πολύτιμο εργαλείο δημιουργικής εκπαίδευσης;

Η ζωγραφική αποτελεί έναν από τους πρώτους και βασικούς τρόπους που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να εκφράζουν τον κόσμο τους, την εποχή και το περιβάλλον τους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτύπωση της δικής τους μαρτυρίας για το τι συμβαίνει γύρω τους. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, τι τους αρέσει και να αποτυπώνουν τη φαντασία τους.

 

Είναι πεδίο έκφρασης της συναισθηματικής κατάστασης για όλα τα παιδιά, ιδίως όμως για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία γνωστικά δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά το ό,τι αισθάνονται. Δύσκολα θα πουν «όχι» στην ευκαιρία να παίξουν με τα χρώματα, τους μαρκαδόρους, τις μπογιές, να μουτζουρώσουν και να μουτζουρωθούν. Επιπλέον, είναι μία δημιουργική, διασκεδαστική δραστηριότητα κι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να κρατήσουμε τα παιδιά απασχολημένα.

 

Δεν αποτελεί απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα μέσο εκπαίδευσης, όπου το παιδί πειραματίζεται, ανακαλύπτει και ενισχύει σε μεγάλο εύρος τις δεξιότητες του. Τα μικρά μας έχουν ανάγκη από νέα ερεθίσματα και η ζωγραφική εμπλέκει πολλές από τις αισθήσεις τους και έτσι μας βοηθά να καλύψουμε την ανάγκη τους για εξερεύνηση.

 

Όταν ζωγραφίζουν εκπαιδεύονται με ευχάριστο τρόπο στον έλεγχο των λεπτών κινήσεων τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και ο συντονισμός της κίνησης των ματιών και των χεριών τους. Επιπλέον, η τέχνη της ζωγραφικής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν και να εξασκούν δεξιότητες και μαθησιακές έννοιες όπως το μέγεθος, το σχήμα, η σύγκριση και η μέτρηση. Καθώς τα παιδιά περιγράφουν και μοιράζονται λεκτικά τη δημιουργία τους, αναπτύσσουν και γλωσσικές δεξιότητες.

 

Θα πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνουμε την προσπάθεια τους να ζωγραφίσουν και να φροντίζουμε να τους παρέχουμε τα κατάλληλα για την ηλικία τους υλικά. Τα αφήνουμε να επιλέξουν μόνα τους τι θέλουν να ζωγραφίσουν και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν, τους ζητάμε να μας περιγράψουν τι ζωγράφισαν και επαινούμε το αποτέλεσμα, ώστε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση τους!


Όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν, χρησιμοποιούν τη φαντασία και τις εμπειρίες τους. Αναμφισβήτητα, οι παιδικές ζωγραφιές είναι ανεπανάληπτα μοναδικές και όσοι είστε γονείς, θα έχετε σίγουρα κρατήσει ενθύμια από τους μικρούς σας ζωγράφους!